Průvodce modrotiskem – od výroby po údržbu

O modrotisku jste už určitě slyšeli – tmavě modrá látka s bílým vzorem se v poslední době opět dostává více a více na výsluní nejen díky tradičním oděvům, ale také například na stylových doplňcích. Jak ale tento indigový skvost vzniká, jak rozeznat pravý modrotisk od falešného a jak se o něj vůbec starat? Vítejte v našem průvodci ve světě modrotisku!

 

Co je to modrotisk?

Modrotisk je speciálně obarvená látka, která vzniká ve střední Evropě. Na látku přírodního původu se pomocí raznic natiskne namíchaná hmota zvaná pop v požadovaném vzoru. Pop po zaschnutí zabraňuje barvě, aby se uchytila na oražené části plátna. Celé plátno se tedy namočí do indigové lázně, která zbarví plátno do požadovaného odstínu modré. Nakonec se plátno vypere v roztoku kyseliny sírové, čímž se odstraní pop a ukáže se natisknutý vzor.

TVS_web_220819_49

 

Jak o modrotisk pečovat?

Po pořízení modrotiskového kousku musíme dbát na správnou údržbu. Pokud jsme si pořídili modrotisk, který přijde do styku s lidským tělem, měli bychom ho nejprve vyprat. To proto, že látka byla mnohokrát namočená v indigové lázni a uchytily se na ní přebytky tohoto barviva. Natisknutý vzor byl před obarvením ochráněn popem, bez vyprání by ale modrotisk mohl obarvit jiné látky, které s ním byly v kontaktu. Pokud je na modrotiskovém kousku také bílý lem nebo krajka, měli bychom ho vyprat ručně alespoň dvakrát, než jej vložíme do pračky. Nejprve je pereme samostatně, později (když se z látky již neuvolňuje modré barvivo) můžeme prát společně s dalšími barevnými věcmi.

Pereme při 40° C v šetrných prášcích bez použití aviváže.

Jak rozeznat pravý modrotisk od falešného a proč?

Jak jsme již zmínili, modrotisk je stále populárnější. I kvůli tomu vznikají často náhražky, které zákazníci kupují z neznalosti nebo kvůli nižší ceně, kterou napodobenina může přinést. Modrotiskem nejsou látky vyrobené pozitivním strojním tiskem, pozitivním sítotiskem nebo digitálním tiskem. Pravý modrotisk se vyrábí metodou negativního vzorování látek. 

  • Pravý modrotisk je na látkách s převahou přírodních vláken (tzn. bavlna, len, hedvábí). 
  • Na látce lze vidět otisky hřebíčků, které navádějí tiskaře k přiložením formy na správné místo.
  • Vzory nemusí být natištěny rovnoměrně, lze postřehnout odchylky způsobené ručním ražením vzorů, drobné kaňky apod.
  • Z rubu látky lze vidět nepravidelné prosáknutí popu.
  • Modrá na látce nemusí mít všude stejný odstín kvůli působení oxidace.
  • Při nákupu se zkuste poptat, z jaké dílny modrotisk pochází. Modrotisk z našeho obchodu je vyráběn v dílně Arimo ve Strážnici, jedná se tedy o tzv. strážnický modrotisk.

Je tedy jasné, že kvůli množství ruční práce je cena modrotisku občas vyšší, než bychom dokázali odhadnout. To je ale malá daň za krásnou tradici, která je dnes zapsána i na seznamu UNESCO. Pořiďte si originální kousek i vy a vyberte si z naší nabídky!

 

Pomohl vám tento článek? Pošlete ho dál a šiřte s námi osvětu.

 

TVS_web_220819_47